Urządzenie do wypieku chleba HomeBake firmy Morphy Richards to połączenie postępowego wzornictwa z wieloma funkcjami i bogatą ofertą programów umożliwiających wypiek chleba i ciast w domowej kuchni.
Wypiekacz wyposażony jest w 14 programów zezwalając tym samym na przygotowanie najróżniejszych rodzajów chleba, jak w dodatku ciasta i domowe dżemy.
w trakcie wypieku z wykorzystaniem urządzenia HomeBake mamy możliwość wyboru spośród 2 wymiarów bochenków 680 gram albo 907 gram (waga przybliżona w zależności od receptury), a także 3 poziomów zarumienienia skórki.
Dużą zaletą zwłaszcza dla zalatanych użytkowników jest opcja prędkiego wypieku chleba - 90 minut.
Programy wypiekania
1 – podstawowe: biały lub ciemny chleb, także z ziołami i rodzynkami
2 – francuskie: lekki chleb w stylu francuskim
3 – pełnoziarniste lub razowe
4 – szybkie: do wypieku małego białego chleba o zwartej strukturze
5 – słodkie: chlebki o chrupiącej skórce
6 – prędkie pieczenie: wypiek sporego chleba w skróconym czasie – chleb może być mniejszy niż standardowo i bardziej wilgotny
7 – mieszanka do chleba: wypiek chleba na miksie chlebowym
8 – ciasto: przygotowanie ciasta na pizzę, na chleb lub inne wypieki bez funkcji pieczenia
9 – bezglutenowe: do wypieku chleba i ciast pozbawionego glutenu
10 – ciasto: przygotowanie domowego ciasta
11 – sandwich: chleb kanapkowy o grubej, lecz delikatnej skórce
11 – dżem
13 – domowy jogurt
14 – pieczenie dodatkowe: wydłużenie czasu pieczenia – opcja dodatkowa przy niektórych programach, np. Przy przygotowywaniu dżemu
Główne atuty:
- czytelny wyświetlacz LCD z panelem sterującym
- okienko poprzez które osiągalna jest kontrola pracy urządzenia
- opcja opóźnienia startu wypiekacza do 13 godzin
- funkcja podtrzymywania temperatury do godziny
- sygnał dźwiękowy powiadamiający o zakończeniu procesu